So zmenou ročného obdobia prichádza aj zmena šatníka, resp. jeho pretriedenie. Nebudeme si klamať, aspoň ja sa do upratovania skríň púšťam veľmi dlho a vždy to odkladám. Potom to aj tak vyzerá. 😅 Ako to máte vy? Zmena počasia nás ale donúti odčiarknúť si túto “povinnosť” na to-do liste, a to je len dobre. Uprataný šatník sa rovná čistej mysli a pokojnejšiemu vnútru. No nie je tak?

Rozhodli sme sa s vami rovno podeliť o pár tipov, ako správne šatník triediť, zároveň udržať oblečenie v tip-top stave a predĺžiť jeho životnosť. Neexistuje žiadny dobrý dôvod, prečo by mal váš hrubý zimný sveter sedieť vedľa letného tielka…

Preč všetko, čo sme na sebe dlho nemali

Začnite otázkou “koľkokrát ste mali daný kúsok za posledný rok na sebe?” Ak zistíte, že ste ho už poslednú sezónu či dokonca 2-3 roky vôbec nenosili, automaticky ho zo šatníka vyraďte. A nie, vety typu “však ja si to možno ešte oblečiem” nepomáhajú. Neoblečiete. Je pravda, že mnohé veci sa do módy vracajú, a tak je v tom prípade iba na vás, ktoré si ponecháte. Na to perfektne slúži práve kapsulový šatník, o ktorom si môžete prečítať tu.

Doprajme oblečeniu lásku

Žehlenie, pranie, sušenie, správne skladovanie … to všetko prispieva k dlhovekosti našich kúskov. Hoci je to krok, ktorý mnohé z nás nenávidia, oblečenie si zaslúži správnu starostlivosť. Preto si vyhraďte čas na to, aby ste všetko dôkladne oprali, vysušili, ožehlili, prebehli ich ešte valčekom na odchlpenie či odžmolkovali (to je hlavne záležitosť vlnených svetrov). To isté platí aj pre topánky. Tie očistíme, nasprejujeme dezinfekčným sprejom a necháme uschnúť. Je tiež vhodné topánky vložiť buď do látkových vrecúšok, alebo aspoň do krabíc.

Samotná organizácia

Triedenie oblečenia podľa ročného obdobia a následne príležitosti (na doma, formálne, menej formálne, športové atď.) uľahčí ranné obliekanie. Pretriediť a udržať každý kúsok na svojom mieste počas celej sezóny bude jednoduchšie, a to najmä ak využijete rôzne boxy, zásuvky, vešiaky a iné úložné priestory. Navyše, ak v skrini / šatníku z času na čas iba premiestnite dané kategórie a oblečenie, aj to pomôže organizácií a budete mať pocit, že ste sa práve vrátili z nákupov.

Ako uskladniť mimo sezónne oblečenie?

Mimosezónne oblečenie sa najlepšie skladuje vo veľkých plastových košoch. Praktickým tipom je, že na každé ročné obdobie alebo kategóriu môžete použiť inú farbu, no nezabudnite označiť obsah každého koša. Starostlivé označenie vám umožní oblečenie rýchlo nájsť. Používanie košov tiež chráni oblečenie pred nežiadúcim hmyzom. Predtým je však potrebné veci, ktoré na nasledujúce mesiace odkladáme, opäť oprať, ožehliť / napariť alebo jednoducho nechať vyčistiť v čistiarni. Tento krok je naozaj dôležitý. Ak chcete, aby vaše oblečenie voňalo sviežo aj po mesiacoch skladovania, do každého koša vložte voňavé vrecúško.

Pravidlo 80-20

Vedeli ste, že pravidlo 80-20 sa dá aplikovať aj na obsah vášho šatníka? Väčšina ľudí má tendenciu nosiť 20% svojho oblečenia 80% času. Zvyšných 80% predstavuje oblečenie na špeciálne príležitosti, raz oblečené kúsky či oblečenie, ktoré je príliš malé. Keď budete prehrabávať svoju skriňu, zistíte, koľko z týchto 80% dokážete ešte pretriediť.

Ak si chcete svoj sezónny šatník oživiť, pridávame vám naše top tipy na novinky, ktoré nájdete teraz na e-shope:

Aké sú vaše tipy na efektívne triedenie šatníka? Podeľte sa s nami na Instagrame.

Ak sa vám náš dnešný článok páčil, nezabudnite navštíviť aj náš e-shop www.pinkmoon.sk, kde nájdete najnovšie módne kúsky. V kategórii BLOG zase radi poradíme, ako správne kombinovať jednotlivé kúsky a aké trendy vás čakajú v aktuálnej sezónne. Nájdete nás aj na Instagrame @pinkmoonfashion, kde nás môžete označovať vo vašich kreatívnych outfitoch.

Autor článku
Annamária Bilasová