Na tomto svete existujú dva typy ľudí: tí, ktorí si nikdy nezbalia dostatok veci a potrebujú zdokonaliť svoje umenie cestovať s malou príručnou batožinou, a potom tí, ktorí polovicu kufra nakoniec ani nevybalia. Do ktorej patríte vy?

Či už ste súčasťou prvej, alebo druhej skupiny zhrnuli sme niekoľko tipov a trikov, ktoré vám pomôžu zbaliť si veci na dovolenku, obzvlášť na pláž, efektívne! Jednoduché a priehľadné balenie nielenže zabráni vzniku dodatočných nákladov (nepredstierajte, že ste sa nikdy nezľakli váhy pri odbavovacej priehradke na letisku), ale tiež vám dodá väčšiu slobodu. Je to oveľa jednoduchšie dosiahnuť, ako si myslíte. Tu je pár tipov.

  1. Investujte do správnej príručnej tašky / kufra – Batožina robí rozdiel. Či už sa balíte na rozsiahlu plavbu po Karibiku, alebo na rýchly víkendový útek, budete chcieť kufor s odolnou a ľahkou škrupinou. Samozrejmosťou sú príručné tašky (veľmi veľa sa do nich zmestí). Všetko, čo potrebujete, je trochu dodatočného plánovanie vopred.
  1. Urobte si prehľadný zoznam – Toto sa môže zdať samozrejmé, ale naozaj to funguje! Tak ako vám zostavenie zoznamu potravín môže zabrániť v prechode do sladkej uličky, “packing list” vám môže zabrániť vkladať nepotrebné položky. Je dobré začať s pravidlom 1-2-3-4-5-6. Pridajte jeden klobúk (alebo inú pokrývku hlavy), dva páry topánok, tri páry nohavíc/šortiek, štyri košele, päť párov ponožiek a šesť párov spodnej bielizne. Dobré, čo? Potom môžete začať prispôsobovať zoznam pre svoju konkrétnu destináciu, pridať plážové oblečenie a ďalšie. Samozrejme, nezabudnite “ocheckovať” počasie.
  1. Naplánujte si outfity vopred – Mnoho ľudí si na dovolenku zbalí všetko možné, pretože konečne majú možnosť vyblázniť sa – a to je úplne fér! Ale je to tiež bežná mylná predstava. Váš cestovný šatník môže byť zaujímavý aj s pár outfitmi. Základom je zbaliť si všestranné kúsky, ktoré sa dajú kombinovať, čím vytvoríte mnoho rôznych lookov.

Ako na to?

  • Držte sa neutrálnych farieb: biela, sivá, hnedá, tmavomodrá a čierna sa dajú ľahšie kombinovať ako oranžová, ružová a zelená. Vyhraďte si jasnejšie farby pre kúsky, ktoré môžete skombinovať s neutrálnymi alebo si vezmite extravagantnejší single kúsok ako žiarivé šaty alebo košeľu / top s potlačou na luxusnú večeru à la carte.
  • Nebojte sa tmavých farieb: tmavšie farby majú tendenciu vyzerať dlhšie čistejšie. Áno, je to taký mini tip. To znamená, že hoci je leto, svetlejšie tóny obmedzte alebo sa snažte vyhnúť situáciám, kedy sa môžu rýchlo zašpiniť.
  • Vyberte si ľahké látky: ľan, bavlna, hodváb, mušelínové oblečenie, ale aj syntetické látky ako nylon a polyester, sú nielen priedušné, odolné proti pokrčeniu a rýchlo schnú, ale dajú sa aj jednoducho zložiť, aby zaberali menej miesta.

Prineste si viacúčelovú obuv: topánky zaberajú v kufri skutočne veľa zbytočného miesta. Vyberte si páry, ktoré zvládnu dvojitú povinnosť (napr. sandále, ktoré sú dostatočne pohodlné na prechádzky po centre mesta počas dňa a dostatočne elegantné na večeru).

  1. Ušetrite miesto s organizérmi – Áno, áno, baliace organizéri a kompresné vrecká technicky pomáhajú maximalizovať priestor vo vašom kufri alebo príručnej batožine, čo znamená, že by vám mali umožniť zbaliť si viac. Každopádne, ak ste zvládli vytvoriť minimalistický baliaci zoznam a budete sa ho držať, tieto organizéri potrebovať nebudete. Ak ste odhodlaní cestovať naľahko, použite toto príslušenstvo len ako prostriedok na udržanie poriadku. Sú skvelé na oddelenie spodnej bielizne, topánok či kozmetiky. Prípadne tam viete zabaliť suveníry, bez ktorých by dovolenka predsa nebola dovolenkou. Win-win situácia!
  1. Minimalizujte kozmetiku – Toto vie byť najväčší žráč miesta a my, ženy, to poznáme. Toľko kozmetiky zbytočne! Ak plánujete tráviť väčšinu času v mori alebo pri bazéne, je pravdepodobné, že budete potrebovať minimálny make-up. Stačí len základ (hydratačný krém, SPF, korektor, rozjasňovač, maskara a balzam na pery). To je všetko! Pokiaľ ide o zubnú pastu, šampón, sprchový gél a iné osobné veci, vyberte si cestovné veľkosti a nebojte sa používať kozmetické produkty rezortu. Lieky si takisto zaobstarajte v podobe malých balení.

Ak sa vám náš dnešný článok páčil, nezabudnite navštíviť aj náš e-shop www.pinkmoon.sk, kde nájdete najnovšie módne kúsky. V kategórii BLOG zase radi poradíme, ako správne kombinovať jednotlivé kúsky a aké trendy vás čakajú v aktuálnej sezónne. Nájdete nás aj na Instagrame @pinkmoonfashion, kde nás môžete označovať vo vašich kreatívnych outfitoch.

Autor článku
Annamária Bilasová