Máte pocit, že nosíte stále tie isté farebné kombinácie? Možno vás to už aj trochu nudí, ale neviete, ako skombinovať farby, aby spolu vyzerali naozaj dobre … a trendy!

Dnes tu máme pomocníka v podobe kruhového spektra, ktorý túto prácu famózne uľahčuje a umožňuje nestrácať čas premýšľaním, aké kombinácie farieb si vybrať. Koniec koncov, farby toho dokážu naozaj veľa. Je to niečo, čo nám automaticky udrie do očí a vytvorí prvotný dojem o danom človeku. Je preto užitočné vedieť, ktoré farby sedia vašej osobnosti, typu postavy a ktoré o vás povedia čo najviac.

Čo je kruhové spektrum?

Kruhové spektrum je vizuálna reprezentácia farieb usporiadaných do kruhového formátu. Pomáha ľuďom pochopiť, ako farby navzájom súvisia a ako ich možno kombinovať, aby vytvorili harmonické farebné schémy. Moderné farebné spektrum, ako ho poznáme dnes, vyvinul Isaac Newton v 17. storočí. Farby usporiadal do kruhu a základné farby umiestnil v rovnakej vzdialenosti od seba. Postupom času bola táto verzia vylepšená a rozšírená umelcami, vedcami a dizajnérmi, čím vzniklo “módne” kruhové spektrum.

Pochopenie kruhového spektra pri vytváraní outfitov je nevyhnutnosťou pre tých, ktorí chcú tak trochu pozdvihnúť “módnu hru”. Keď viete, ako miešať a ladiť farby, môžete s ľahkosťou a rýchlo vytvárať pútavé a nadčasové outfity.

Ako miešať a ladiť farby v kruhovom spektre?

Ako toto kruhové spektrum v podobe kolieska efektívne využiť? Existuje niekoľko zásad, ktoré je výhodné si osvojiť.

Monochromatické = odtiene rovnakej farby, ale aj neutrálne farby, nič nepokazia. Najmä vtedy, keď vás ovládne bezradnosť. Mnoho ľudí si myslí, že to znamená presne rovnakú farbu od hlavy až po päty, no v skutočnosti to tak nie je. Zvoľte si jednu základnú farbu a kombinujte rovnako svetlé aj tmavé verzie. Tento prístup vytvára sofistikovaný a nadčasový look. Napríklad kombinácia svetlomodrej košele s tmavomodrými nohavicami vytvorí ženský casual outfit. Neutrálne farby ako čierna, biela, šedá a béžová sú všestranné a dajú sa spárovať s akoukoľvek inou farbou. Sú ideálne na vytvorenie vyváženého vzhľadu a môžu napomôcť zvýrazniť jasnejšie farby.

Analogické (harmonické) – tu si môžeme spojiť 2 – 3 farby nachádzajúce sa vedľa seba na farebnom koliesku (alebo ich od seba môže deliť jeden výsek). Príklad: modrá s fialovou alebo modrá so zelenou či žltou. Pri spoločnom použití vytvárajú harmonickejšiu a jemnejšiu farebnú kombináciu. Keď kombinujete viaceré farby, dodržiavajte ale jedno pravidlo: noste najviac TRI farby. Viac farieb je (tak trochu) päsťou na oko.

Komplementárne (kontrastné / doplnkové) – to predstavuje farby umiestnené oproti sebe – tvoria svoje protiklady. Keď ich použijete spolu, vytvárajú výrazný kontrast, ktorý môže dodať vášmu outfitu zaujímavosť a hĺbku. Ružová a zelená, oranžová a modrá, fialová a žltá sú príklady týchto farieb.

Triadické – farby, ktoré sú v kruhovom spektre od seba rovnako vzdialené. Zavedením tohto prístupu vytvoríte skôr živý a hravý vzhľad.

Teplé a studené farby teplé farby vytvárajú pocit energie a vzrušenia, zatiaľ čo studené farby majú upokojujúci účinok. Teplé farby zvoľte vtedy, keď chcete upútať pozornosť na konkrétnu oblasť alebo prvok, a studené farby na vytvorenie uvoľnenejšieho vzhľadu.

Aplikovať kruhové spektrum do svojho šatníku je naozaj veľkou výhodou, pretože uľahčuje zobrazenie všetkých možných kombinácií. Jednoduché, no veľmi užitočné zobrazenie. Ukazuje farebné kombinácie, s ktorými sa môžete krásne vyhrať vo svojich každodenných outfitoch.

S/M
M/L

Oranžový krátky sťahujúci vrúbkovaný overal s dlhým rukávom Bella

Original price was: 27,00 €.Current price is: 16,90 €. s DPH

Ak sa vám náš dnešný článok páčil, nezabudnite navštíviť aj náš e-shop www.pinkmoon.sk, kde nájdete najnovšie módne kúsky. V kategórii BLOG zase radi poradíme, ako správne kombinovať jednotlivé kúsky a aké trendy vás čakajú v aktuálnej sezónne. Nájdete nás aj na Instagrame @pinkmoonfashion, kde nás môžete označovať vo vašich kreatívnych outfitoch.

Autor článku
Annamária Bilasová