Leto + mušelín = luxusný komfort. Jemný, vzdušný, hebký, nenáročný na údržbu a vhodný absolútne pre každého. Presne preto sme si mušelín obľúbili aj my a rozhodli sa ponúknuť tipy, ako ho nosiť.

Prečo práve mušelín?

Ľahký a priedušný, mušelín je voľný bavlnený materiál, ktorého hodnotu nachádzame práve v jeho všestrannosti. Hoci je mušelínová tkanina vyrobená z bavlny, niektoré formy môžu obsahovať aj hodváb a viskózu. Nechceme vás zahrnúť historickými udalosťami, no aspoň na 30 sekúnd sa poďme vrátiť do školských lavíc. Mušelín pochádza z oblasti dnešnej Dháky v Bangladéši, bol považovaný za skutočne cennú komoditu, ktorá mala často rovnakú hodnotu ako zlato. Európski obchodníci prvýkrát objavili mušelín v irackom Mosule, odtiaľ pochádza aj jeho názov.

Mušelín je veľmi ľahký a voľne tkaný typ tkaniny, ktorý umožňuje prúdenie vzduchu, čo je jeden z hlavných dôvodov, prečo si nás získal. Napriek tomu, že je známy svojou mäkkosťou, mušelín je tiež neuveriteľne odolná látka. Vydrží ťahanie a krútenie bez toho, aby sa roztrhol. Jeho mäkkosť jednoducho zvyšuje celkovú úroveň pohodlia. Zaujímavou vlastnosťou mušelínu je jeho už spomínaná jemnosť, ktorá sa zlepšuje každým ďalším praním. Čím viac bude mušelín vypraný, tým bude jemnejší.

Vhodný pre každého!

Mušelín je mimoriadne všestranná látka. Pre mušelínovú tkaninu je veľmi typický pokrčený vzhľad alebo krepová štruktúra materiálu, ktorá po prvom praní získa ešte väčšiu štruktúru. Je to práve táto krepovaná štruktúra, vďaka ktorej je látka taká jemná a hebká. Materiál má mnoho pozitívnych vlastností, ako je priedušnosť a savosť. Takisto veľmi rýchlo schne, preto sú mušelínové látky veľmi obľúbené aj na detské oblečenie. Stále väčším trendom sa však stáva dámske letné oblečenie z mušelínu. To ho robí vhodným naozaj pre každého. Budete sa v ňom cítiť skvele v chladnejších dňoch i v letných horúčavách.

Ako nosiť mušelín?

Jednoduchosť a elegancia v podobe overalu 

My sme si mušelín veľmi obľúbili najmä v podobe overalu. Vďaka tomu, ako je ľahký a vzdušný, je ideálnym materiálom do horúcich letných dní. Pre tie, ktoré teda uprednostňujú maximálne pohodlie, je overal tou správnou voľbou. Je voľný, nikde netlačí ani neťahá. Miestami vyzerá ako jednodielne mušelínové šaty v plážovom štýle. Môžete ho skombinovať aj so širokým opaskom, jemnými sandálmi či našimi Marisa šľapkami.

Zvodná v šatách

Minimalistický strih a jemné detaily – to sú presne naše mušelínové šaty Darlla. Vyzerajú elegantne a sú vhodnejšie na každodenné nosenie. Vďaka opasku je strih veľmi lichotivý postave a vy sa budete cítiť ako na obláčiku. Stačí už len vybrať vhodné doplnky, nasadiť slnečné okuliare a voilá, perfektné kombo je na svete!

Košeľa naša každodenná

Čo viac si v lete priať ako ľahučký a vzdušný kúsok, v ktorom vám bude príjemne, aj keď teplota stúpa k 30 stupňom? Mušelín má jednu obrovskú prednosť, rýchlo schne a nekrčí sa. Preto sa perfektne hodí ako prehoz na plavky na dovolenke alebo pri bazéne. Nielen, že v ňom rýchlo uschnete, ale vďaka voľnému strihu krásne zakryje partie, ktoré práve chcete schovať. Navyše, jeho všestrannosť a ľahkosť sa bude páčiť aj tehotným mamičkám, ktoré na pohodlie nedajú dopustiť. Nadčasový kúsok, ktorý vynosíte po celý rok.

Komplety, komplety a ešte raz … komplety

Ste doma s deťmi alebo na home office? Chcete cítiť úplne pohodlie a zároveň vyzerať štýlovo a elegantne? Dlhý, krátky, aký len chcete! Komplety a sety sme až do nebies vychválili v našom nedávnom článku na tému “Čo si zbaliť na letnú dovolenku”, ktorý si môžete prečítať tu. K setom môžete kombinovať top bez ramienok, zavinovaciu blúzku, crop top alebo “matching“ košeľu. Topy vyzerajú naozaj pekne aj s džínsami alebo džínsovými šortkami. V každom prípade, mušelínové komplety sú ideálne na letnú dovolenku na pláži, festivaly alebo jednoducho na horúce letné dni.

Tipy na starostlivosť

Hoci je mušelín skutočne dlhotrvácna látka, šetrné zaobchádzanie jeho život niekoľkonásobne predĺži. Ako takmer každá bavlnená látka, aj mušelín je nenáročný na údržbu a dá sa bez problémov prať v práčke. Odporúčame vám neprať na viac ako 30 stupňov kvôli zachovaniu farieb a tiez životnému prostrediu. Okrem toho, vítané je aj ručné pranie v studenej vode.

Jemné odevy vždy vydržia dlhšie, ak ich vyperiete v špeciálnom vrecúšku na bielizeň a použijete jemný prací prostriedok. Neodporúčame mušelín dávať do sušičky, pretože látka sa môže pri vysokých teplotách zraziť. Keďže mušelín aj tak veľmi rýchlo schne, sušička v skutočnosti nie je potrebná. Predmet radšej zaveste alebo položte naplocho.

Ak sa vám náš dnešný článok páčil, nezabudnite navštíviť aj náš e-shop www.pinkmoon.sk, kde nájdete najnovšie módne kúsky. V kategórii BLOG zase radi poradíme, ako správne kombinovať jednotlivé kúsky a aké trendy vás čakajú v aktuálnej sezónne. Nájdete nás aj na Instagrame @pinkmoonfashion, kde nás môžete označovať vo vašich kreatívnych outfitoch.

Autor článku
Annamária Bilasová