Aj vám sa zdá, že to leto stále tak rýchlo ubehne? Nuž, je to veľká škoda. Avšak, aj na nasledujúce ročné obdobie, jeseň, ktoré dokáže byť rovnako krásne, sme si pre vás pripravili článok zameraný na kapsulový šatník a kúsky, ktoré ľahko a rýchlo skombinujete. Podobne ako pri letnej kapsule, aj pri jesennej sa zameriavame na dlhodobo udržateľné a nadčasové kúsky. Zároveň si chceme v oblečení udržať svoje pohodlie a všestrannosť, takže ho môžeme kombinovať donekonečna. A hoci chápeme, že nájsť takéto kúsky môže byť niekedy výzva, túto úlohu sme prevzali za vás my. Vy sa teda môžete už len inšpirovať. Aké sú tie, ktoré snáď nikdy nevyjdú z módy, a vy si tak môžete zostaviť svoju jesennú kapsulu?

Pred tým, ako sa vrhneme na samotné kúsky, sa možno pýtate, akú farebnú paletu zvoliť. Z farieb voľte prevažne zemité farby, ktoré sú omnoho ľahšie kombinovateľné, a tak vám uľahčia celkovú prácu. Pri výbere zároveň stavte na komfort a príjemný (prírodný) materiál, v ktorom dokážete fungovať celý deň.

Tenší rolák

Rána i večery už bývajú nepríjemne chladnejšie, a to si žiada aj obmenu šatníka. Snáď úplne základným kúskom je rolák alebo tenší sveter. Super mäkký bavlnený rolák je na jeseň veľmi žiadaný. Môžete si ho obliecť samostatne, ale sú ideálne aj na vrstvenie počas, takže ho môžete skombinovať s obľúbeným svetrom, modrými rifľami, elegantným nohavicami či sukňou. Praktický kúsok, ktorý vás ochráni, keď sa vietor trochu zdvihne. To predsa chceme!

Sako

Kľúčový kúsok šatníka? Klasické, elegantné, kožené či nadrozmerné oversized sako s pánskym nádychom, ktoré môžete kombinovať so sukňou, šatami, džínami alebo elegantnými nohavicami. Na jeseň odporúčame zadovážiť si sako napríklad aj z vlny, ktorá vás v tomto chladnejšom období príjemne zahreje, vyzerá skvele, je maximálne nadčasová, a preto tento kúsok budete milovať.

Kardigán

O pleteninách snáď ani nemusí byť reč. Sú všade a je už len na vás, ktorá vás zaujme. Pletené kúsky z vlny či kašmíru sú neodmysliteľnou súčasťou jesenného kapsulového šatníku. A pozor, pletený prvok nemusíte predviesť len na svojom kúsku oblečenia, ale aj doplnku v podobe pančušiek alebo maxi šálu. Veľmi praktickým kúskom je však kardigán. Na jeseň klesajú dĺžky nielen sukieň, ale aj kardigánov, takže sa nebojte ani oversized strihu.

Mohutný sveter (chunky sweater)

Dobre vieme, že keď prídu chladnejšie (mrazivé) dni a večery, automaticky siahame po kúskoch, ktoré nás príjemne zahrejú. Výnimkou nie je klasický vlnený či kašmírový sveter, ktorý viete ľahko skombinovať s midi sukňou, džínami, nohavicami alebo prehodiť na dlhé šaty. To je výborný spôsob ako maximálne zúžitkovať letné šaty. Chceme si leto o niečo predĺžiť, no nie?

Kožená / koženková bunda (oversized)

Čo sa týka jesene, veľmi dôležitý je výber bundy/kabáta a tiež kvalitných topánok. Jesennej sezóne už niekoľko desaťročí doslova vládne obľúbená biker jacket alebo kožená bunda. Nesmrteľná klasika, ktorá v dámskom (aj pánskom) šatníku jednoducho musí byť. Či už oversized, v boyfriend, ležérnom, rafinovanom štýle … budete vyzerať tip top kedykoľvek a kdekoľvek. Poďakuje sa vám hlavne svojou univerzálnosťou a … ľahkosťou bytia.

Trench coat

Keďže vieme, že bez bundy sa v jeseni takmer nepohneme, potrebujeme aspoň 2-3 možnosti. Maximálne nadčasovým kúskom a obľúbencom všetkých generácií, s ktorým sa stretávame na prehliadkových mólach každý rok je aj trench coat. Je nielen sofistikovaný, ale hlavne funkčný, pohodlný a ľahko kombinovateľný. Dobre pracujú pri vrstvení hrubšieho svetra či dokonca blejzru.

Rovné rifle

Keď ide o všestrannosť, je ťažké poraziť klasické rifle s rovným strihom. Môžete ich kombinovať s akoukoľvek farbou, akýmkoľvek štýlom vo vašom šatníku a jednoznačne sú must have každého kapsulového šatníka. Jednoducho, nie je veľa dni, kedy by ste si ich nemohli obliecť. Ako vieme, skinny rifle sú už tak trochu out, no tie s rovným strihom si vás rozhodne získajú. Skvele sedia takmer na každom type postavy a sú veľmi ľahko kombinovateľné. Ak by ste predsa len chceli klasiku trochu oživiť, siahnite po čiernych, sivých či bielych rifliach.

Kožené členkové / chelsea boots

Kapsulový šatník pozostáva z pár nadčasových kúskov, ktoré sa medzi sebou skutočne ľahko a rýchlo kombinujú. Čo by to bolo za kapsulu bez členkových čižiem? Či už v čiernej alebo hnedej (najlepšie v oboch), kvalitné kožené čižmy sú absolútnym must-have každej jesene. Vyberajte ale s rozumom, keďže nás držia na nohách často celý deň a potrebujeme sa na ne spoľahnúť. Odporúčame uvažovať aj o mohutnejších bielych teniskách, elegantných mokasínach alebo gumákoch do daždivého a vlhkého počasia.

Doplnky

Ani na doplnky by sme počas jesenného obdobia nemali zabúdať, pretože je to čas, kedy môžeme vytiahnuť klobúky, čiapky, hrejivé šály, batohy či kožené crossbody kabelky, ktoré perfektne nahradia letné košíky.
Autor článku
Annamária Bilasová