Letné, teplé a bezstarostné mesiace sú idylickým obdobím roka na svadbu. Záhrady, slnečné lúče, nádherné kvety a jemné farebné palety. Och! Svadobná sezónna je v plnom prúde, a my sa opäť tak trochu tešíme, že sa môžeme zabaviť a stretnúť tých, ktorých sme za posledné roky možno stretávali menej. Konečne je ale čas sa vyparádiť, zabaviť a my vám chceme ponúknuť zopár tipov, čo si obliecť a očariť!

V letnom období sa toho deje naozaj veľa, preto je to obdobie, kedy chceme všetky zažiariť. Pokiaľ ide o svadbu, je to naozaj krásna špeciálna priležitosť a výber oblečenia, ako hosťa, by sme nemali brať na ľahkú váhu. Hoci nemusíme byť vyšperkovaní od hlavy po päty, lebo veď aj tu platí, “v jednoduchosti je krása”, nič by sme nemali nechať na náhodu. Všeobecne je dobré vyhnúť sa ťažkým látkam a tmavým farbám, obzvlášť v lete. Držte sa ľahkých a svetlých látok ako je ľan, satén alebo bavlna, ktoré sa neprilepia k pokožke. Pri plánovaní letného oblečenia na svadbu je tiež dôležité mať na pamäti zmeny počasia, keďže hoci to je najteplejšie obdobie roka, večere môže byť chladnejšie alebo vás môže prekvapiť klimatizácia. Tak čo, ideme na konkrétne tipy?

Kostým alebo tzv “black tie”

Čo tak začať hneď trochu netradične? Dámsky kostým alebo “Le Smoking suit”, ako by ho nazval Yves Saint Laurent, tu máme už od roku 1966 a stáva sa čoraz viac vyhľadávanou alternatívou, a to aj na svadbu. Pravdou je, že mnoho žien sa stále necíti príliš komfortne, keď majú ukázať nohy. Hoci vás všetky povzbudzujeme k tomu, aby ste sa toho nebáli a ukázali svetu svoju ženskú silu v plnej kráse, dovtedy tu máme riešenie. Tým je kostým. Veru, kostýmových možností je dnes už pre ženy skutočne veľa, a preto sa nemusíte báť siahnuť aj po tých menej tradičných. Zvonové či voľné nohavice doplnené sexi body-čkom a oversized sakom, cigaretový strih, mierne obtiahnutý či vzorovaný kostým. Vyzerať viac sebavedomo, ale stále žensky? Dámsky kostým doplnený lodičkami či sandálmi je jasnou voľbou aj v prípade udalostí ako je svadba.

Civilná svadba

Zaväzovací strih, satén, balónové rukávy, V-čkový výstrih, midi dĺžka … a takto môžeme pokračovať. V prípade civilného obradu je najlepšie veci zjednodušiť. Najbezpečnejšou stávkou je vybrať si elegantné šaty, ktoré končia kdekoľvek od kolien po členky. Vyberte si štýl, ktorý je o niečo viac štruktúrovaný a uhladený, no zároveň siahnite po sviežej farbe, ktorá rozjasní váš zovňajšok. Ozaj, zvážili ste aj kostým, o ktorom sme písali vyššie? Nebojte sa ani jemných trblietok či nenápadnej potlače. Čo sa týka obuvi, držte sa klasických lodičiek alebo sandálových opätkov v neutrálnych farbách, ako je čierna alebo béžová, ktorá sa hodí ku všetkému. Sofistikovanosť, ale nie prehnaná. To je to, čo hľadáme.

Svadba na pláži

V lete nás to, prirodzene tiahne na pláž, a to aj v prípade svadby. Teraz si asi každá z nás predstaví typický uvoľnený, menej formálny look. A to presne chceme. V prípade plážovej svadby je fajn, ak zvolíte niečo minimalistické, čím zároveň podčiarknete prirodzenú krásu. Na tento okamih sa skvele hodia napríklad saténové šaty, ktoré ale môžete využívať celé leto, ale tiež sú vhodné pre každý typ postavy. Satén je príjemný, vzdušný letný materiál, takže sa v šatách budete po celý čas cítiť maximálne spokojne. Zároveň je veľmi decentný a viete ho ľahko skombinovať s rôznymi kúskami. Tento rok vládnu jemné, pastelové odtiene, takže siahnite po tých. Topánky zvoľte takisto veľmi jednoduché, ako sú remienkové sandále na podpätku alebo kľudne aj sandále s rovnou podrážkou. Vlasom dodajte trošku naturálnych vĺn alebo choďte do uhladeného drdolu, kde zároveň necháte vyniknúť krásne zlaté náušnice. Dokonalý Hollywoodsky look so štipkou červenej na perách je hotový.

Svadba v štýle “garden party”

Ak spomenieme “garden party”, v mysli sa nám vybaví možno niečo menej formálne. V prípade svadby to ale chceme posunúť na rozhodne inú úroveň. Keďže máme leto a svadbujeme von, nebojte sa ísť do aj do krásnych jednoduchých mini šiat, v ktorých budete neprehliadnuteľná. Najlepšie sa kombinujú jemné, pastelové farby, ktoré sú túto sezónu veľmi trendy. K takýmto šatám sa obzvlášť hodia aj elegantné šľapky, v ktorých sa budete cítiť oveľa viac pohodlne, ale aj remienkové sandále na o niečo nižšom opätku. Výborným druhom oblečenia práve aj na takýto typ svadby sú vzdušné maxi šaty, ktoré, ako samy viete, sú stávka na istotu. Od V-čkových výstrihov až po strih na jedno rameno … je to len a len na vás.
Autor článku
Annamária Bilasová